×

Wat wil je vinden?

Kasteel de Viron

Een sprookjeskasteel in hartje Dilbeek
3 foto's

Van gemeentehuis tot festivaldomein

Baron de Viron de Diéval liet dit prachtige kasteel bouwen in 1862. De architect Jean-Pierre Cluysenaar hanteerde kenmerken van de Engelse neo-Tudorstijl. Dit uit zich in een speels karakter met spietorentjes, kantelen, peervormige daken, schijnschietgaten en blinde rondboogjes. 

In het kasteel zit overigens een jaarkalender verstopt. Tel jij ook 365 vensters, 52 deuren, 12 torens en 7 trappen?

In 1923 kocht de gemeente Dilbeek het kasteel van baron de Viron. Sindsdien is dit het gemeentehuis en heeft het voornamelijk een ceremoniële- en vergaderfunctie. Binnenin bevindt zich een mix van oorspronkelijke, goed bewaarde en recent vernieuwde ruimtes.

"

Het kasteel is om je vingers bij af te likken: de geschiedenis van de familie Viron, het thema 'de seizoenen', de legende van Alena en de omgeving maken het monument onwaarschijnlijk interessant

"
Jean-Pierre Van Cauwelaert, gids in Dilbeek

Tip!

  • Elk jaar in juli vormen het kasteel en de vijver het decor voor het populaire Vijverfestival.
  • Op een steenworp van het kasteel bevinden zich prachtige historische locaties. Bezoek zeker de Sint-Alenatoren en de IJskelder (beiden op aanvraag) of wandel in het mooie natuurgebied de Wolfsputten.
  • Het kasteel bevindt zich in het centrum van Dilbeek en is een ideaal vertrekpunt voor een wandeling of fietstocht. Met de Archicultuurwandeling wandel je langs het kasteel. Via knooppunt 46 van het fietsnetwerk Vlaams-Brabant fiets je voorbij het kasteel.

Groepsbezoeken

Kasteel de Viron kan je op aanvraag en onder begeleiding van een streekgids bezoeken.

De legende van de konijnenfretters

Wist je dat Dilbekenaren konijnenfretters worden genoemd?

Keizer Karel kwam onverwacht op bezoek in Dilbeek. Het dorp stond in rep en roer om alles tijdig in orde te brengen voor het bezoek van de keizer. De waard van de herberg De Gouden Kroon vergat echter eten te voorzien. Omdat het te laat was om een varken te slachten, droeg hij op om de konijnenstroppen in het nabijgelegen bos te gaan legen. Hij besloot echter te doen alsof en vermeldde op de spijskaart toch het gerecht ‘Varken aan ’t spit’.

De keizer genoot van de heerlijke schotel, in de veronderstelling dat het varkensvlees was, tot zijn metgezellen hem wezen op het bedrog van de waard. De waard werd er bij gehaald en de spanning was te snijden, want iedereen dacht dat zijn hoofd zou rollen... De keizer verleende hem echter gratie, omdat het gerecht met konijn hem zo goed had gesmaakt. Als straf gebood hij dat iedereen voortaan de inwoners van Dilbeek ‘konijnenfretters’ moest noemen.

Kasteel de Viron

beschermd bij MB 06.02.1990