×

Wat wil je vinden?

Sint-Alenatoren

Op een eilandje

Omringd door water

Op het eilandje voor het kasteel de Viron zie je de Sint-Alenatoren pronken. De toren is een pittoresk overblijfsel van een waterburcht uit de 13de eeuw, waarmee de legende van de Heilige Alena is verbonden. Binnenin bevat de toren een kleine kelder en een benedenruimte met een stenen draaitrap, die naar een mooi gotisch zaaltje leidt. Op de zolder kan je indrukwekkende, eiken balken bewonderen.

Een brok geschiedenis

In de 14de en het begin van de 15de eeuw was de waterburcht de residentie van de heren van Heetvelde, later in de 16de eeuw verbleven er de bisschoppen van Kamerijk. De Franse troepen van Lodewijk XIV staken op het einde van de 17de eeuw de burcht in brand. Het kasteel verviel in puin. Uiteindelijk liet de familie de Viron einde 19de eeuw de al deels afgebroken burcht volledig slopen, op de Sint-Alenatoren na.

Tip!

Groepsbezoeken

De Sint-Alenatoren kan je op aanvraag en onder begeleiding van een streekgids bezoeken. Een bezoek aan de Sint-Alenatoren wordt steeds gecombineerd met een bezoek aan de ijskelder.

    De legende van de Heilige Alena

    Alena, dochter van de wrede Levold, Heer van Dilbeek, zou in Dilbeek geleefd hebben op het einde van de 7de eeuw. Tegen de zin van haar heidense vader in, bekeerde Alena zich tot het christelijke geloof. Elke avond trok ze in het geniep door de bossen naar Vorst om er een christelijke eredienst bij te wonen.

    Tijdens één van die tochten werd ze gevat door een soldaat van haar vader. Alena verweerde zich en klemde zich vast aan een boom. De soldaten trokken met al hun kracht waardoor Alenas arm werd uitgerukt en ze dood neerviel. Haar afgerukte, bloedende arm werd door een engel naar het altaar in de kapel van Vorst gebracht. Ze begroeven daar haar lichaam en al snel gebeurden er wonderen aan haar graf: blinden zagen weer, doven hoorden weer.

    Eind 12de eeuw volgde de heiligverklaring en sindsdien wordt de Heilige Alena aangeroepen voor oogziekten en huiduitslag.

    Sint-Alenatoren