×

Wat wil je vinden?

IJskelder

Altijd fris
2 foto's

Per toeval gevonden

De ijskelder hoort bij het kasteel de Viron, dat gebouwd werd in 1862. Nadat de kelder in onbruik was geraakt, lag hij gedurende jaren verscholen en haast vergeten in de berm aan de rand van het bos van het Sint-Alenapark. De ijskelder werd toevallig teruggevonden bij graafwerken in 1988. Op 10 september 1989, ter gelegenheid van de eerste Open Monumentendag, werd hij plechtig heropend.

Het koelste ondergrondse plekje van Dilbeek

De ijskelder ligt 2,86 meter onder het straatniveau en wordt doeltreffend tegen de zon beschermd door het hoger gelegen beukenbos. Een ijskelder kostte handenvol geld. Slechts zeer gegoede burgers konden er zich één veroorloven. IJs afkomstig van de nabijgelegen vijver, werd erin bewaard om in warmere perioden bederfbaar voedsel koel te houden. Een ijskelder was zowat de voorloper van de hedendaagse koelkast. Het ijs werd ook gebruikt als therapie bij ontstekingen en ziekten. Dorpelingen kwamen aan de baron ijs vragen voor het behandelen van scheurbuik. Door de standvastige temperatuur en volledige rust zijn ijskelders eveneens uitgelezen overwinterplaatsen voor vleermuizen.

Tip!

Groepsbezoeken

De ijskelder kan je op aanvraag en onder begeleiding van een streekgids bezoeken. Een bezoek aan de ijskelder wordt steeds gecombineerd met een bezoek aan de Sint-Alenatoren.

IJskelder