×

Wat wil je vinden?

Konijntjesroute

Fiets langs de mooiste plekjes in Dilbeek
2 foto's

De Konijntjesroute volgt een aangenaam en rustig parcours langs de mooiste plekjes in Dilbeek ten noorden van de Ninoofsesteenweg. Een ideale route voor een tochtje met het hele gezin.

Bezienswaardigheden onderweg

Je start aan het feeërieke Kasteel de Viron dat absoluut de moeite is om even halt te houden. Je fietst verder voorbij heel wat toeristische highlights in de verschillende deelgemeenten:

De route is genoemd naar een gekend streekproduct, het Dilbeeks konijntje: een lokaal koekje, genoemd naar de legende van de Konijnfretters.

Legende van de konijnenfretters

Wist je dat Dilbekenaren konijnenfretters worden genoemd?

Keizer Karel kwam onverwacht op bezoek in Dilbeek. Het dorp stond in rep en roer om alles tijdig in orde te brengen voor het bezoek van de keizer. De waard van de herberg De Gouden Kroon vergat echter eten te voorzien. Omdat het te laat was om een varken te slachten, droeg hij op om de konijnenstroppen in het nabijgelegen bos te gaan legen. Hij besloot echter te doen alsof en vermeldde op de spijskaart toch het gerecht ‘Varken aan ’t spit’.

De keizer genoot van de heerlijke schotel, in de veronderstelling dat het varkensvlees was, tot zijn metgezellen hem wezen op het bedrog van de waard. De waard werd er bij gehaald en de spanning was te snijden, want iedereen dacht dat zijn hoofd zou rollen... De keizer verleende hem echter gratie, omdat het gerecht met konijn hem zo goed had gesmaakt. Als straf gebood hij dat iedereen voortaan de inwoners van Dilbeek ‘konijnenfretters’ moest noemen.

Kasteel de Viron

beschermd bij MB 06.02.1990