×

Wat wil je vinden?

Cultuurcentrum Westrand

Bewonder de brutalistische architectuur
3 foto's

Een huis voor iedereen

Het ontmoetingscentrum Westrand bestaat bijna 50 jaar: het werd gebouwd tussen 1969 en 1973 door Architect Alfons Hoppenbrouwers. Voor hem moest het gebouw de gebruikers ertoe aanzetten elkaar tijdens diverse activiteiten te ontmoeten. Daartoe dienden stedenbouwkundige elementen in het gebouw, zoals “de straat” en “het plein”. Onverwachte doorkijken, hellende vlakken, het vrijwel ontbreken van binnendeuren en de grote flexibiliteit van de ruimten dragen bij tot het creëren van zoveel mogelijk informele ontmoetingsplaatsen.

De architect werkte het gebouw in in de nabijgelegen Wolfsputten, een brok echte natuur. Westrand kijkt naar die Wolfsputten door zijn grote glaspartijen en de gesloten gevels vind je aan de straatkant.

De architect werd geïnspireerd door het nieuwe “brutalisme”, dat hij oa. gevonden had in Berlijn. Het gebruik van beton, eenvoudige vormen, binnenmuren met crépi en betonnen vloeren van gewassen keien vormen de uitingen van deze stijl.

Cultuurcentrum Westrand speelt een culturele hoofdrol voor de hele regio met een ruime en gevarieerd aanbod. Westrand staat eveneens ten dienste van het plaatselijk socio-cultureel verenigingsleven.

Tip!

Cultuurcentrum Westrand