×

Wat wil je vinden?

Pedemolen

Watermolen van Sint-Gertrudis-Pede
6 foto's

Een oase van rust

De watermolen van Sint-Gertrudis-Pede, in de volksmond Pedemolen genoemd, is één van de weinige nog werkende watermolens van het Pajottenland. Volgens sommige bronnen staat de molen afgebeeld op de meer dan 400 jaar oude Bruegel-schilderijen 'De terugkeer van de kudde' en 'De ekster op de galg'. Oordeel zelf!

De oorspronkelijke molen dateert van 1392, maar werd heropgebouwd na een brand in de 18e eeuw. In 1989 kocht het gemeentebestuur Dilbeek de molen. Na een zeer grondige restauratie is hij sinds 2002 weer maalvaardig.

Op de binnenkoer vind je een unieke hondenmolen terug. De honden liepen in het rad en door de draaibeweging kon men vroeger boter karnen.

Achter de molen vind je een prachtig stukje natuur, een oase van rust en stilte, dat volledig ecologisch wordt beheerd. De vijver met vlonderpad is een streling voor het oog en trekt heel wat dieren aan. In de boomgaard kan je kennismaken met oude fruitrassen. Of waarom niet zelf een appeltje plukken?

Tips!

  • De molen kan je van april tot oktober iedere tweede en vierde zondagnamiddag van de maand gratis bezoeken, van november tot maart telkens de tweede zondag van de maand. De molenaars geven dan maaldemonstratiessoms worden er in het bakhuis ook bakdemonstraties gegeven.
  • In het woonhuis wordt tijdens de maaldemonstraties regelmatig ook een Molencafé georganiseerd door een lokale vereniging. Geniet er van een lokaal biertje of kopje koffie.
  • De Pedemolen is een ideaal vertrekpunt voor wandelingen en fietstochten. De Pedemolenwandeling, de Bruegelroute en de Lambiek-Bruegelroute houden halt bij de molen.
  • Het molendomein met de spaarvijvers, boomgaard, waterzuivering en weiden is vrij toegankelijk. Het domein behoort zonder twijfel tot één van de mooiste picknickplekjes van het Pajottenland.

Groepsbezoeken

De Pedemolen kan je op aanvraag en onder begeleiding van een molenaar bezoeken. 

Huren

Ben je op zoek naar een originele locatie, een uniek kader, een schitterende omgeving, een gebouw met een verhaal,... dan ben je bij de watermolen van Sint-Gertrudis-Pede aan het juiste adres! 

"

De watermolen van Sint-Gertrudis-Pede is in zijn geheel met bijgebouwen misschien wel de mooiste van het Pajottenland die is bewaard gebleven. De molengebouwen kwamen in 1989 in eigendom van de gemeente Dilbeek. Sindsdien is er sterk geïnvesteerd in een smaakvolle restauratie van de oude gebouwen, met respect voor de lange geschiedenis en de omgeving. Wat je vandaag ziet is werkelijk een schitterend geheel.

"
Trekkings.be

Neem eens een kijkje

Pedemolen