×

Wat wil je vinden?

Ndoto - Lucas Katangila

donderdag 16 februari 2023
  • Moderne dans
visit Dilbeek

Ndoto - Lucas Katangila

Met Ndoto (Swahili voor droom) experimenteert deze geweldige danser en performer rond het samenvallen van hedendaagse en ritualistische beeldtaal. Hij vertelt zijn aangrijpend en belangrijk verhaal, waarbij dans zijn taal is om te ontsnappen aan de oorlog in Kivu. Winnaar van de Roel Verniersprijs 2020.
Met Ndoto/droom vertelt Lucas Katangila zijn verhaal. Hij wil het graag delen in een land waar hij de vrijheid heeft gevonden om zich te uiten. Hij is geboren in Goma, in de provincie Noord-Kivu in de Democratische Republiek Congo. Als kind sprak hij nauwelijks, hij danste. Hij probeerde de dagelijkse realiteit waarin hij leefde - en die onbegrijpelijk was voor hem- uit zijn lichaam te krijgen. Hoe meer hij danste, hoe vrijer zijn denken werd en hoe dieper hij kon ademhalen. Zo kon hij zijn spanningen, twijfels en angsten verzachten. Hij slaagde erin zijn wonden te helen, hij vond terug hoop, levenslust zelfs. Hij was acht jaar oud toen hij kon ontsnappen uit de handen van milities die kinderen kidnapten om er soldaten van te maken. Hij had het geluk dat hij werd ‘verstopt’ in een klein dorp, ver van Goma. Velen hadden minder geluk: vrienden en vriendinnen, neven en nichten, en zovele andere kinderen en jongeren.
Nu - zo’n zeventien jaar later - is er geen vooruitgang geboekt. Niets is veranderd. Zijn hart bloedt bij het zien hoe weinig belang er wordt gehecht aan het lot van armen, kindsoldaten en misbruikte vrouwen - allemaal slachtoffers die nog steeds worden uitgebuit in het teken van de oorlog in Kivu, een oorlog waar geen eind aan komt.
 
Inleiding 20:00 door Katie Verstockt in Club 3


Bron: UiTinVlaanderen.be