×

Wat wil je vinden?

Kasteel van Groot-Bijgaarden

In een oase van groen
2 foto's

Een kasteel met alles erop en eraan

Op een boogscheut van Brussel ligt het kasteel van Groot-Bijgaarden, omringd door een brede sloot, geflankeerd door eeuwenoude beuken en centraal gelegen in een bloeiend park. Het kasteel in Vlaamse Renaissancestijl vindt zijn oorsprong in de 17de eeuw, de 30 meter hoge slottoren dateert zelfs uit de 14de eeuw. 

Het domein, in oorsprong behorend tot de heren van Bijgaarden, werd in 1903 aangekocht door Raymond Pelgrims. Bijna 30 jaar lang heeft hij gerestaureerd met hergebruik van materiaal. Hij liet zich bijstaan door architecten als Saintenoy, Samyn, De Vigne en tuinarchitect Fuchs. Pelgrims bracht in 20 jaar tijd de totale oppervlakte van het domein op 31 hectare.

Op het domein vind je ook een stenen brug, poortgebouw, donjon en enkele zeer oude bomen.

 Tip!

  • Met de Wivinawandeling wandel je langs het kasteel.
  • Download via de Erfgoedapp de wandeling ‘Een schat aan monumenten: Groot-Bijgaarden’ en kom meer te weten over het kasteel van Groot-Bijgaarden en de omliggende monumenten. 
  • Het kasteel en het kasteeldomein zijn privédomein. Je kan het kasteeldomein enkel in het voorjaar live bezoeken tijdens de bloemenexpo Floralia en tijdens Lightopia in de winter.
  • Voor Open Monumentendag 2021 maakten we een virtueel bezoek in het kasteel en de donjon van Groot-Bijgaarden. Ga nu op avontuur!

Huren

  • Je kan de tuin, de slottoren en verschillende zalen huren voor allerlei evenementen.
     

Kasteel van Groot-Bijgaarden