×

Wat wil je vinden?

Streekproducten

Dilbeekse specialiteiten

Streekproducten

add

Dilbeek heeft heel wat streekproducten om vingers en duimen bij af te likken!

Dilbeeks Konijntje

Het Dilbeeks konijntje is een koekje dat verwijst naar de bijnaam van de Dilbekenaren als ‘konijnenfretters’. Bij Bakkerij Bossuyt kan je deze lekkernij kopen. Voor jezelf, of als traktatie. De bakker maakt een speciale cadeauverpakking voor de Dilbeekse konijntjes. 

Lokale biertjes

Het Pajottenland heeft een rijke biertraditie en is de streek bij uitstek van geuze en kriek. In Dilbeek hebben we dan ook verschillende lambiekbrouwerijen. Maar ook het Dilleke, een pale ale, en Record met hop uit de streek, is een artisanaal bier van hier, net zoals het lokale '20 100' (spreek uit als vingt cent).

Dilbeeks Peerke

Dilbeekse Peerke is een jenever van 20° gemaakt met extract van peren, perensap, suiker en citroenzuur en dit volgens een oude formule. Het is een op en top kwaliteitsproduct met een fluweelzachte smaak. Het Dilbeeks Peerke is van de hand van Daniel Rons (Dannat). Hij heeft een wijnhuis in Sint-Martens-Bodegem. De wijnen importeert hij, maar de jenever brengt hij zelf op de markt.

Zoete Potjes

De confituren en granola's  van Zoete Potjes uit Schepdaal zijn met met liefde gemaakt en dat smaak je. Zoete Potjes bereidt haar confituren en granola's met fruit van hoge kwaliteit en met aandacht voor duurzaamheid. Daarom werken ze vooral met biologisch fruit afkomstig van lokale boeren, vrienden, familie, buren, ... die zorg dragen voor de natuur en wat het te bieden heeft.

Boere Pede

Bij Bakkerij De Pedevallei in Itterbeek wordt er nog een typisch boerenbrood gebakken volgens een recept uit 1946, vlak na de tweede wereldoorlog. Het brood krijgt de tijd om te rijzen en wordt er nog steeds op steen gebakken. Voor de samenstelling wordt enkel gebruik gemaakt van inlands tarwemeel, water, verse gist en zout, zonder vetstof of verbeteraars. Dit oude productieproces geeft het brood een vaste structuur, een krokante bruine korst, een langere bewaartijd en meer smaak. 

Valentino

Chocolatier Valentino uit Schepdaal is al meer dan 25 jaar actief in de chocolade-industrie. Met de artisanale pralines die geproduceerd worden, wist Valentino reeds bekendheid te verwerven in verscheidene Europese landen, tot zelfs in Japan. 

Legende van de Konijnenfretters

Wist je dat Dilbekenaren konijnenfretters worden genoemd?

Keizer Karel kwam onverwacht op bezoek in Dilbeek. Het dorp stond in rep en roer om alles tijdig in orde te brengen voor het bezoek van de keizer. De waard van de herberg De Gouden Kroon vergat echter eten te voorzien. Omdat het te laat was om een varken te slachten, droeg hij op om de konijnenstroppen in het nabijgelegen bos te gaan legen. Hij besloot echter te doen alsof en vermeldde op de spijskaart toch het gerecht ‘Varken aan ’t spit’.

De keizer genoot van de heerlijke schotel, in de veronderstelling dat het varkensvlees was, tot zijn metgezellen hem wezen op het bedrog van de waard. De waard werd er bij gehaald en de spanning was te snijden, want iedereen dacht dat zijn hoofd zou rollen... De keizer verleende hem echter gratie, omdat het gerecht met konijn hem zo goed had gesmaakt. Als straf gebood hij dat iedereen voortaan de inwoners van Dilbeek ‘konijnenfretters’ moest noemen.